Fostul primar Sorin Tănase, acum administratorul public în cadrul primăriei Săgeata, a decis înfiinţarea unei perdele forestiere imediat ce a ajuns primar al comunei, în anul 2012. A hotărât atunci să câştige lupta cu fenomenele extreme ale iernii, care an de an puneau localitatea la grea încercare din cauza blocării unicului drum spre municipiul Buzău.

Pe timpul iernii, drumul judeţean DJ 203 K se bloca la fiecare ninsoare din cauza vântului care forma troiene pe şosea înalte de doi, trei metri. În lipsa unui cadru legislativ concret la nivel naţional, Tănase a decis achiziţionarea de la proprietari a unor fâşii de teren aflate la marginea drumului judeţean, pe care ulterior a plantat perdele de arbuşti cu rol de protecţie. ”Am plantat pe un kilometru lungime, între satul Dâmbroca şi Vadu Paşii, unde în iernile grele se formează troiene de peste doi metri. Sunt două fâşii cu salcâmi plantaţi aproape de drum, care au început să-şi arate utilitatea în urmă cu doi ani, când pe un viscol puternic, care de obicei producea mari probleme, ne-a protejat drumul. Aveam vizibilitate bună pe şosea iar sulurile de zăpadă se formau doar în dreptul pomilor”, ne-a declarat Sorin Tănase, fost primar în Săgeata.

Anunturi Gratuite Buzau 24

Perdeaua forestieră ajunsă la maturitate în anul 2018 şi-a dovedit utilitatea şi în timpul ultimului episod cu viscol puternic, când porţiuni din drumurile judeţene şi naţionale au fost închise din cauza troienelor de zăpadă. “Au fost cheltuieli minime, mai mult cu transportul, cu udatul, pentru că plantarea s-a făcut cu oameni de la ajutorul social iar puieţii au fost unii luaţi pe sume foarte mici, alţii donaţi. Acum vreau să plantez altă fâşie, tot de vreun kilometru, de arbuşti, pentru că aceste perdele forestiere cu cât sunt mai scunde cu atât sunt mai eficiente. Dacă se va modifica ceva în legislaţie vom extinde acest proiect şi pe raza altor sate spre comuna Robeasca unde ar fi nevoie de proiecte similare”, ne-a declarat Sorin Tănase, administrator public al comunei Săgeata.

În iarna cumplită din anul 2012 pe această porţiune de drum, expusă vânturilor puternice dinspre nord, zăpada a depăşit chiar şi patru metri înălţime. În ultimii doi ani, după ce arbuştii au crescut vizibil, zona a fost mult mai puţin expusă înzăpezirii, drumul nemaifind blocat nici măcar o zi pe perioada anotimpului rece.