Datoria externă totală a României a crescut în primele cinci luni ale acestui an, faţă de finalul anului trecut, cu 2,56 miliarde de euro, la 96,04 miliarde de euro, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR). La finalul anului trecut, datoria externă totală a României a fost de 93,477 miliarde de euro, arată datele BNR.

 

Anunturi Gratuite Buzau 24

Din datele de până acum, pe care geologii le ştiu, România stă pe 734,8 miliarde de euro.România este pe locul 4 în Europa la capitolul resurse minerale. La pagina 28 a Enciclopediei Economiei Resurselor Minerale din România este prezentat un tabel cu principalele rezerve de resurse minerale, pe cantităţi. Astfel, avem rezerve de 2.800 de milioane de tone de lignit, care, la preţul actual de 50 de euro pe tonă, ar însemna un potenţial naţional de 140 de miliarde de euro. Avem, de asemenea, 900 de milioane de tone de huilă, care, la preţul actual de 53 de euro pe tonă, dau  47,7 miliarde de euro.

 

Zăcămintele de cupru sunt estimate şi ele la 900 de milioane de tone, la o concentraţie de minimum 16% cupru curat; la preţul de 400 de euro pe tonă, ar reprezenta 51,7 miliarde de euro.

 

În anul 2013 România a început să exporte minereu de cupru de la Roşia Poieni, prin Cupru Min, societate minieră cu capital de stat. Teoretic, la Roşia Poieni se află 60% din rezervele de cupru ale țării. Zăcământul conţine însă, pe lângă cupru, şi o cantitate de 85 de tone de aur curat, care este exportat și el, la grămadă, la preț de mineru de cupru!

 

Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), despre afacerea Roşia Poieni: În cazul zăcământului Roşia Poieni, încheierea de omologare este făcută exclusiv pentru minereu de cupru cu conţinut scăzut. (…) Zăcămintele de cupru diseminat cu conţinut sărac pot conţine în general cantităţi mult subordonate de aur şi/sau argint’.

 

După cum se observă, în acest paragraf se sugerează că există aur în zăcământ, mai mult, există şi argint, dar contractul este semant pentru exportarea minereului de cupru, exclusiv!

 

Articolul integral pe CAPITAL

 
Citeste mai mult…

Sursa: Money.ro

Loading...