„Avem o problemă foarte mare care a apărut de câteva zile la Agenția Națională a Medicamentului. Au loc restructurări, se pare că vor fi dați afară 200 de oameni, în contextul în care, în urmă cu o lună, doamna ministru Sorina Pintea declara că se dorește angajarea mai multor oameni la Agenția Medicamentului, astfel încât să fie mai mulți oameni la studii clinice, la evaluarea tehnologiilor medicale. De două zile se întâmplă exact opusul acestui lucru. Nu mai avem oameni la Inspecția farmaceutică, practic va fi blocată toată producția de medicamente în România, nu mai avem oameni la evaluarea tehnologiilor medicale – a plecat șeful departamentului, au mai rămas două persoane acolo – asta înseamnă că nu vom mai primi nici medicamente noi inovatoare, nu vor fi autorizate în următoarea perioadă”, a declarat Rozalina Lepădatu – președinte Asociația pacienților cu afecțiuni autoimune.

 

Anunturi Gratuite Buzau 24

Ea a precizat că toate acestea vor avea o influență negativă asupra sistemului medical și direct asupra pacienților, adăugând că nimeni nu a oferit vreo explicație privind restructurările.

 

„Problema este că specialiștii care au plecat acum din Agenție sunt oameni care lucrează de 10 – 20 de ani, oameni cu experiență și este foarte greu să formezi un astfel de specialist. Este o zonă nișată. Este foarte grav”, a spus Rozalina Lepădatu.

 

Totodată, pacienții vor avea de suferit din cauza acestei situații.

 

„În primul rând n-o să mai avem medicamente din producție românească. În al doilea rând, în următoarea perioadă nu se știe pentru cât timp nu se vor mai autoriza medicamente inovatoare. Boli grave – cancer, boli imunologice –  nu vor mai primi tratamente și pacienții nu vor mai fi tratați la nivelul celorlalte țări din UE”, a explicat președinte Asociația pacienților cu afecțiuni autoimune.

 

Fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a afirmat că aceasta este cea mai gravă problemă în momentul de față.

 

„Știm cu toții că de la medicamente generice până la medicamente inovative nu mai găsești nimic. În spitalele din România acum nu mai găsești tipurile de medicație esențială. Nu sunt soluții, nu sunt perspective”, a declarat Bănicioiu.

 

 

Fostul ministru e convins că nimeni nu este rău intenționat, dar o mare problemă a sistemului de sănătate din România o reprezintă lipsa de continuitate.

 

„Orice se face acum bun nu se mai continuă odată cu schimbarea Guvernului, iar drama României – cel puțin în sistemul de sănătate – este acest șir lung de reforme sau de modul în care decidenții înțeleg referorma prin prisma propriilor idei și atunci suntem la 28 de ani de la Revoluție de reforme fără niciun rezultat. Acesta ar fi diagnosticul de ansamblu”, a spus Nicolae Bănicioiu.

 
Citeste mai mult…

Sursa: Money.ro