Procurorii îl acuză pe Tăriceanu că ar fi primit cei 800.000 de dolari, reprezentând un comision de 10% din contract, în schimbul demersurilor sale pentru ca statul român să încheie mai multe acte adiționale la un contract al companiei austriece. Care sunt însă detaliile acestei afaceri și ce care a fost rolul fostului premier în derularea contratelor?

 

Anunturi Gratuite Buzau 24

În septembrie 2003, Guvernul României, sub semnătura lui Adrian Năstase, încheie un acord cadru cu Microsoft, “Parteneriatul Strategic între Guvernul României şi Microsoft”, pentru cumpărarea, cu preţ avantajos, redus cu 50 la sută, a 50 de mii de licenţe pentru computerele din întreaga administraţie publică centrală. De aceste licențe ar fi beneficiat 29 instituţii, printre care ministerele de Interne, al Justiţiei, al Sănătăţii sau Finanţelor, Institutul Naţional de Statistică sau Parchetul General.

 

O lună mai târziu, Fujitsu Siemens Computers, în calitate de pretins unic distribuitor al licenţelor Microsoft în România, şi firma Microsoft România fac o ofertă concretă Guvernului: vor să vândă statului român pentru 41.909.325 USDcele 50 de mii de licenţe. Oferta, valabilă până la 15 martie 2004, este semnată de Claudiu Florică – director al Fujitsu Siemens Computers România, şi de Silviu Hotăran – Director General al Microsoft România.

 

În noiembrie 2003, ministrul Finanţelor, Mihai Tănăsescu, decide că bugetul poate suporta plata integrală a celor 42 de milioane de dolari. Prin hotărârea 1473, Guvernul Năstase deleagă Secretariatului General al Guvernului abilitatea de a semna contractul comercial. Cu precizarea că banii pot fi plătiţi prin suplimentarea fondului de rezervă al guvernului.

 

Articolul integral pe G4MEDIA

 

 

 

 

 
Citeste mai mult…

Sursa: Money.ro